Școala de bani sau mic ghid de economisire al “Cheltuitorului’

Astăzi mi-am făcut quizul de pe Școala de Bani de la BCR – Cât de cheltuitor ești? Deloc surprinzător, răspunsul a ieșit: “Cheltuitorul”. Mi-a plăcut că explicația nu m-a făcut deloc să mă simt vinovată: “Viața e nesigură, mai bine mănânci întâi desertul”. Exact așa este. Îmi place să fac cumpărături de dragul cumpărăturilor. Dacă scap de mai multe ori în mall, nu mă pot abține. Sparg câteva sute bune de lei. Guilty pleasures le numesc eu. Sunt total neplanificate. Se întâmplă, de regulă, sâmbăta sau duminica, atunci când ieșim în oraș și mă gândesc să intru și printr-un outlet sau măcar în magazinul ăla micuț cu pantofi că am văzut că au reduceri.  Și de multe ori cumpăr lucruri pe care nu le folosesc. Spre sfârșitul lunii îmi dau seama că iar am întins coarda.  Și am cheltuit mult. Îți sună cunoscut?

Să fiu sinceră, nu prea știu să economisesc.

Doar mă știți, obișnuiesc des să dau banii pe multe tâmpenii. Iar din acest quiz, am aflat că cei mai mulți bani ai mei sunt în creditul de la bancă pentru casă. Adică nu prea sunt ai mei. Nu îmi stabilesc obiective și nu merg la cumpărături cu o listă fixă. Nu mă interesează că dau pe o pereche de cizme 600 RON dacă mi-au picat cu tronc. Îmi place să fac cumpărături.  Cui nu-i place?

Ce-i de făcut?

Încerc să scap de aceste obieciuri toxice care îmi consumă bugetul lunar. Mai greu cu creditul la bancă…peste 30 de ani. Dar știu că restul cheltuielilor le pot planifica mai bine astfel încât să pot să economisesc mai mult pentru situații neașteptate. Chestii medicale. Vacanțe. Hai poate și pentru o tură de shopping în Ianuarie.

Nimeni nu s-a născut învățat. Iată ce ar fi de făcut. Primul pas este să setezi mood-ul “ECONOMII” pe ON. Să fii atentă la tot ce cheltui. Apoi, începe să investești timp pentru a înțelege cum funcționează această independență financiară pe care ne-o dorim. Există cursuri de educație financiară gratuite prin care poți să afli strategii de economisire pe termen lung și scurt. Adaptate bugetului tău. Școala de Bani de la BCR este o soluție pentru astfel de situații.  Te programezi online și mergi într-o joi într-una din unitățile bancare. Nu te speria, nu o să fii asaltată de oferte bancare, carduri de credit sau știu eu ce produse. Tot ce îți trebuie este voința. În rest, cursurile te vor ajuta cum să îți gestionezi banii. Să economisești mai mult. Să pleci în vacanțe. Sau să îți cumperi ce vrei tu.  Vezi, deja am început. Am găsit obiectivele.

Pe ce se duc banii?

La inițiativa lui Lucian, am folosit o aplicație pe telefon în care notam toate cheltuielile zilnice – mari și mici. Orice cumpăram treceam acolo.  La sfârșitul lunii, am analizat unde se duceau banii noștri. A fost un experiment curios. 30% mergeau către cumpărăturile zilnice, de la supermarket. Când ne întorceam de la birou, ne opream să luăm pâine sau apă. Plecam cu 2 sacoșe de nimicuri.  Am rezolvat și ne-am cumpărat o mașină de pâine. Și uite așa nu am mai avut motiv să ne oprim în fiecare zi la supermarket. Identifică comportamentul toxic și încearcă să îl combați.

Cum să faci bani?

Există metode prin care să faci mai mulți bani. Când îți intră salariul, primul lucru pe care ar trebui să îl faci – transferă-ți o sumă fixă (10%, 15%, 20% din salariu) într-un cont la care să nu ai acces imediat. Practic, transferă-ți acești bani și uită de ei. În felul acesta, vei știi cum să faci bani pentru unul din obiectivele pe care ți le-ai pus. Dacă vrei să mai pui și ceva extra, pentru mici cumpărături folosește un borcan pe care scrie ce vrei să îți cumperi. De exemplu: rochia roșie. Și pune în fiecare zi câțiva lei: 2, 3, 10, 15.

În practică, ni se pare că mereu apar situații neprevăzute. De fapt, unele dintre acestea sunt previzibile, altele sunt evitabile. Și cu cât știm mai multe despre bani, cu atât vom reuși să îi gestionăm mai bine. Și ca să reușim trebuie să ne formăm obiceiul de a economisi. Cam 66 zile. Atât durează până ne obișnuim cu un comportament nou.

***

Am scris acest articol pentru SuperBlog 2018 și Școala de Bani by BCR

0
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *