Casa din vis într-o viziune realistă

Problema cu achiziționarea sau construirea unei case noi este că dorințele și ideile sunt limitate în mare parte de buget apoi de capacitatea noastră de a crea ceva cu adevărat pe gustul nostru. Asta înseamnă a lua decizii inteligente. Importante. Decizii care să ne permită să avem o casă pe care să o iubim mult timp. Cu toții ne gândim cum ar arăta casa perfectă: cu marea care să pornească din terasa dormitorului, poate cu palmieri sau poate cu un salon în stilul Ludovic. Dar tu te-ai gândit vreodată la casa de vis în limitele realității? Asta este provocarea mea de astăzi.

Visele chiar pot fi reale

M-a pus pe gânduri. Casa de vis în viața mea actuală. Mi-am dat seama că nu sunt foarte departe de ea!  Pentru că îmi place la nebunie casa mea. Este ideală pentru zilele în care vin din agitația orașului și vreau să ma cuibăresc undeva. Sau pentru zilele în care stau acasă și vreau să fac prăjituri. Nu stau pe malul mării, ci la marginea Bucureștiului. Varianta cu pontonul pe mare pică. Apreciez însă grădina pe care o am, micuță,  umbra unui copac sub care citesc vara, loc pentru un șezlong și o limonadă. Și aerul curat dimineața.

Locuiesc într-un cartier rezidențial, peisajul de la fereastra este unul drăguț și civilizat. Sunt o fire sociabilă și întotdeauna am fost de părere că cine se asemănă se adună. Aș alege oricând o comunitate mică, în locul unei case fără vecini. Îmi place și ultima parte a drumului spre casă. O stradă lată cu plopi și tei înalți. Apoi curtea cartierului, un spațiu măricel și relaxant, pentru plimbări pe jos, cu rolele sau cu trotineta. Nu aș schimba cu nimic locația casei pentru că viața într-o comunitate este mai frumoasă. Bine, și uneori dificilă. Dar tocmai asta-i farmecul: provocarea de a accepta diferențele dintre oameni.

Down to earth

Totuși aș mai face niște schimbări dacă s-ar mai putea. Dacă ar fi să o construiesc de la 0, aș începe cu un proiect de casă mai riguros. Mi-ar plăcea ca ferestrele să aibe nișe mai late. Măcar dormitoarele. Șapa să fie turnată astfel încât să permită combinarea a două tipuri de pardoseală cu textură diferită la trecerea din bucătărie în dining: parchet și gresie de exemplu.Visez la o baie cu fereastră mare și cu o nișă în care să fie așezată cada. În bucătărie, aș avea nevoie de toate instalațiile în centru, nu trase pe un perete. Și să aibă doar parter! Scările sunt uneori obositoare. De fapt, cred că aș avea nevoie doar de cineva să mă asculte atent și să transpună în realitate toate preferințele mele. Un birou de arhitectură, un arhitect, cineva care chiar știe cum să folosească toate detaliile astea.

birou de arhitectură

Laughing, sleeping, loving, LIVING

Living-ul este camera pe care încă o văd în multe feluri. În prea multe. Este spațiul care trebuie să fie confortabil pentru serile de film și pentru diminețile de weekend în pijamale și păturică. Să fie plăcut și primitor pentru povești cu prietenii până târziu în noapte. Să aibă atmosferă de ceainărie atunci când citesc și ascult muzică. Să fie spațios pentru bradul de Crăciun și pentru cadouri! Să aibă un leagăn pufos prins direct într-o grindă din tavan. Să aibă și ceva chic, pentru o șuetă la cafea! Să fie boem dar și funcțional.

În fiecare săptămână îmi vine să schimb ceva în living. Probabil depinde de stare. Uneori sunt obosită și îmi trebuie doar o pernuță moale. Alteori, scriu și citesc. Îmi scot agenda, îmi așez telefonul, îmi aduc cafeaua. Și o clătită sau un biscuite. Poate și un pahar cu apă, ca să nu mai bat drumul la bucătărie. Și atunci trebuie să fie util: o măsuță, o noptieră, ceva care să îmi permită să mă desfășor. Nu vreau să aud de rafturi, bibliotecă sau alte corpuri mari de mobilier. Să aibă un aspect curat dar plin de inspirație.

Visez în continuare la acest living care să le aibă pe toate. Nu știu să le aranjez dar știu că un birou de arhitectură ar putea să îmi rezolve necunoscuta. Și probabil că ar ieși chiar mai bine decât mi-l imaginez eu. Eu aș comanda tot ce îmi trebuie și le-aș aranja cumva prin cameră. Un arhitect ar consulta spațiul și l-ar aranja perfect pentru mine.

Dine & wine

Zona de luat masa este alt punct important în casă. Unde se strânge toată familia în vizită? Unde sărbătorim noi cele mai drăguțe momente împreună? Unde pot să aranjez eu masa cu flori, lumânărele și felii de copac? Pe masa din dining. Care trebuie să fie în continuarea bucătăriei. Pentru că face parte din ea. Nu îmi place să mă ascund în bucătărie pentru a pregăti masa. Prefer lucrurile la vedere. Gătitul este mai plăcut când se mai bagă cineva în seamă. Îmi place ideea unui dining rustic cu o masă din fibre naturale din lemn. Dacă s-ar putea și ovală sau rotundă ar fi perfect. Se poate?  Neapărat niște corpuri de iluminat suspendate. Și obiecte decorative pe pereți.

The heart of my home

Și dacă am adus vorba de bucătărie, mi-am și adus aminte de insula de bucătărie deasupra căreia sunt agățate câteva oale și în jurul căreia stau câteva scaune înalte din lemn. Da, ai ghicit. Vreau o bucătărie mare, cu o insulă de bucătărie din lemn și hotă decorativă. Într-o notă mediteraneană așa, cu nuanțe calde, de pământ. Terra cotta. Cu lumină naturală pe blatul de lucru și cu mult spațiu că să pot să gătesc cu cei dragi! Și deschisă către dining…să miroasă a plăcintă caldă în după amiezele de weekend!

Breakfast in bed

Mai spun de dormitor și mă opresc din turul casei. Ferestre mari, ample. Folositoare doar în timpul zilei ca lumina să inunde camera. Dimineața, draperii black-out, obloane, orice ca să fie întuneric și să ma pot odihni în voie. Simplu dar cu un accent de prințesă! Doar eu visez la breakfast in bed? Cu un balansoar simpatic, lângă fereastră și câteva cărți bune pe noptieră. Cu baia privată. Că e mai sexy. Și cu un tapet floral. Patul trebuie să fie mare și confortabil, pentru utilizare zilnică fără incidente. Tavanul înalt. În rest, să fie primitor, călduros și să mă facă să uit de toate imediat ce am închis ușa.

breakfast in bed

Home is not a place it’s a feeling

Pierdem timp prin showroom-uri home & deco pentru a găsi tot felul de soluții inteligente pentru casă și când le aducem ni se pare că nu se potrivesc în spațiul nostru. Aici intervine magia unui birou de arhitectură care chiar știe să dea sens unui loc și să îmbine nevoile tehnice cu cele ambientale. Nu mobila însuflețește o casă ci atmosfera. Iar atmosfera vine din priceperea de a crea confortul.

***

Un articol pentru SuperBlog 2018 și AIA Proiect – Birou de proiectare.

0
0

1 thought on “Casa din vis într-o viziune realistă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *